رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل به «اصفهان‌زیبا» از فرصت‌های بزرگ‌ترین اقتصاد آمریکای لاتین برای اصفهان می‌گوید

سائوپائولو؛ بهترین انتخاب برای اصفهان

درحالی‌که تلاش کنونی ایران با توجه به تحولات منطقه‌ای و جهان تمرکز بر تنوع‌بخشی به شرکای تجاری و اقتصادی و گسترش روابط با کشورهای همسایه و منطقه‌ای است، تقویت روابط با کشورهایی از قاره آفریقا و آمریکای لاتین نیز از راهبردهای اصلی و نوین دیپلماسی ایران به‌شمار می‌رود …

تاریخ انتشار: 6 ماه قبل
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
سائوپائولو؛ بهترین انتخاب برای اصفهان

به گزارش اصفهان زیبا؛ درحالی‌که تلاش کنونی ایران با توجه به تحولات منطقه‌ای و جهان تمرکز بر تنوع‌بخشی به شرکای تجاری و اقتصادی و گسترش روابط با کشورهای همسایه و منطقه‌ای است، تقویت روابط با کشورهایی از قاره آفریقا و آمریکای لاتین نیز از راهبردهای اصلی و نوین دیپلماسی ایران به‌شمار می‌رود؛ تلاش‌هایی در راستای کاهش اثرات تحریم‌ها، جذب سرمایه‌گذاری، گسترش صادرات غیرنفتی و البته ارتقای جایگاه بین‌المللی ایران که بازتابی از عزم کشور در تعامل‌های مؤثرتر با جهان را در چهارچوب سیاست خارجی متوازن به نمایش می‌گذارد. برزیل نیز ازجمله کشورهایی است که ظرفیت‌های گسترده‌ای در حوزه‌های اقتصادی، تجاری، فرهنگی و گردشگری دارد.

ایران نیز علاقه‌مند به توسعه روابط به‌خصوص در حوزه اقتصادی با این کشور است و قصد فراهم‌کردن فرصت‌های بیشتر برای همکاری در زمینه‌های مختلف با برزیل را دارد؛ یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان کشاورزی جهان که فرصت‌های خوبی برای واردات محصولات کشاورزی همچون قهوه، شکر و سویا دارد و صنایع معدنی و نفتی این کشور می‌تواند پایه‌ای برای همکاری‌های مشترک با ایران باشد.

درعین‌حال موقعیت تجاری و استراتژیک برزیل در بازارهای جهانی و عضویتش در گروه بریکس می‌تواند فرصت تعامل با سایر اقتصادهای نوظهور را برای ایران فراهم کند؛ بستری که اصفهان هم می‌تواند در استفاده از آن کمی تأمل کند و با توجه به چالش‌های موجود از تجربه‌های برزیل در زمینه‌هایی چون کشاورزی هوشمند، مدیریت منابع طبیعی، توسعه صنایع پایدار و فناوری‌های نوین بهره‌مند شود و برای ارتقای کیفیت زندگی شهروندان از این ظرفیت‌ها در مسیر تقویت توسعه پایدار استفاده کند.

در همین راستا «اصفهان‌زیبا» با سید فخرالدین عامریان، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل، گفت‌وگو کرده است تا ضمن بررسی تعامل‌های تجاری اصفهان با کشور برزیل، نقش اصفهان را در بهره‌گیری از ظرفیت‌های این کشور با تأکید بر اهمیت تبادل تجربه‌ها و چگونگی هموارکردن مسیر توسعه شهری از طریق همکاری‌های تجاری با برزیل ترسیم کند.

با توجه به اینکه عامل اقتصاد بخش مهمی از روابط ایران و برزیل است، امکان وجود روابط تجاری محکم و پایدار بین برزیل و اصفهان را چگونه می‌توان تعریف کرد؟

روابط بین ایران و برزیل بسیار ریشه‌دار است که می‌توان آن را فراتر از مناسبات اقتصادی و تجاری دانست؛ ایران نیز برای تقویت روابط بین دو کشور در عرصه‌های مختلف ازجمله حوزه تجاری و گردشگری اراده جدی دارد و در این مسیر ایران و برزیل شریک پایدار برای یکدیگر محسوب می‌شوند. ازطرفی، مناسبات بین دو کشور از سابقه مثبت و طولانی برخوردار است و به‌واسطه گسترش روابط فرهنگی می‌توان در تعمیق آن بسیار کوشید؛ به همین دلیل تقویت روابط فرهنگی به‌ویژه درزمینه موزه‌ها و اماکن تاریخی آن‌قدر مؤثر است که باید برای ارتقای آن بسیار تلاش کرد.

در مقابل، ایران ظرفیت‌های بی‌شماری در زمینه‌های گردشگری، فرهنگی، طبیعی و تاریخی دارد و پیشی‌گرفتن شمار گردشگران خروجی برزیل نسبت به گردشگران ورودی به این کشور، فرصتی بر ای حضور متقابل گردشگران برزیل در ایران و بهره‌مندی از بسترهای مناسب گردشگری است و تقویت هرچه بیشتر ارتباط بخش خصوصی دو کشور نیز می‌تواند دستاوردهای زیادی درزمینه توسعه گردشگری به‌همراه داشته باشد. با توجه به اینکه اصفهان به‌عنوان قطب گردشگری کشور به‌شمار می‌رود و آثار باستانی و جاذبه‌های گردشگری و تاریخی زیادی را در خود جای‌داده، به‌طوری‌که همگان آن را با عنوان «نصف‌جهان» می‌شناسند و از طرف دیگر گردشگران برزیلی علاقه‌مند به بهره‌مندی از این ظرفیت‌های غنی فرهنگی و تاریخی ایرانی هستند، زمینه برای توسعه و تبادل گردشگر بین دو کشور فراهم است که دولت می‌بایست در این حوزه با حمایت تمام‌قد از بخش خصوصی گام‌های مؤثرتری را بردارد.

مهم‌ترین ظرفیت‌های اصفهان و برزیل که می‌تواند زمینه‌های همکاری مشترک برای دو طرف ایجاد کند، چیست (با ذکر مثال نام ببرید)؟

استان اصفهان یکی از قطب‌های اقتصادی و مولد در میان استان‌های کشور محسوب می‌شود که هر دو بخش اصلی صنعت و خدمات را در خود جای‌داده است و با توجه به ظرفیت‌های موجود در این استان ازجمله وجود پارک‌های علم و فناوری، شرکت‌های دانش‌بنیان، مراکز رشد فناوری و از سوی دیگر رشد بی‌سابقه فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان در بازار برزیل، این زمینه جهت فعالیت شرکت‌های ایرانی در برزیل بسیار مساعد و مطلوب است؛ البته نباید از سایر ظرفیت‌های استان اصفهان ازجمله صنایع، معادن و کشاورزی چشم‌پوشی کرد.

به‌طور مشخص چه بازارهایی برای تجار و فعالان اقتصادی اصفهان در برزیل و بالعکس وجود دارد؟

بر اساس ارزیابی‌های صورت‌گرفته در برزیل می‌توان پیشنهاد داد در حوزه معادن سنگ آهن و تولید فولاد خام در برزیل، صادرات فرش ایرانی و مواد غذایی حلال (با توجه به حضور جمعیت 12میلیونی اعراب و دومیلیونی مسلمانان در برزیل)، تولید و صادرات تراکتور ایرانی در برزیل با توجه به نیاز شدید کشاورزان برزیلی و وجود بازار خوب آن و تولید و صادرات ماشین‌آلات فراوری سنگ ساختمانی، زمینه‌های همکاری‌های مشترک وجود دارد که استان اصفهان از این حیث می‌تواند نقش کلیدی داشته باشد. برپایی پاویون‌های نمایشگاهی، اعزام هیئت‌های تجاری استانی هدفمند، برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری هدفمند در پذیرش هیئت‌های تجاری و … ازجمله اقداماتی است که اتاق‌های استانی با همکاری اتاق‌های مشترک می‌توانند در جهت افزایش سطح تعامل‌ها و مراوده‌های تجاری و اقتصادی انجام دهند.

از مشکلات موجود در مسیر تعامل و ارتباط اصفهان و برزیل هم بگویید. به عقیده شما روابط تجاری و اقتصادی اصفهان و برزیل تحت تأثیر چه عواملی کاهش یا افزایش می‌یابد؟

به‌طورکلی تحریم‌ها یک مانع بزرگ در تجارت ایران و برزیل محسوب می‌شود که این امر باعث بالارفتن هزینه تجارت بین دو کشور و در پی آن صدمه‌زدن به مردم و طولانی‌شدن زمان مبادله بین دو کشور می‌شود؛ اما مانع اصلی، شناخت ناکافی دو طرف از ظرفیت‌های همکاری‌های مشترک است که با حضور تجار و بازرگانان در نمایشگاه‌ها و اعزام هیئت‌های تجاری می‌توان آن را تا حد زیادی برطرف کرد.

فاصله تقریبا 12 هزار کیلومتری ایران با برزیل زمینه‌ساز بسیاری از مشکلات حمل‌ونقلی در تجارت محسوب می‌شود که راه را به روی روابط اقتصادی میان دو کشور تا حدودی می‌بندد؛ اما می‌توان گفت با بررسی‌های کارشناسی که در اتاق مشترک صورت گرفته هزینه حمل‌ونقل با برزیل در مقایسه با برخی از کشورهای نزدیک بسیار مقرون‌به‌صرفه بوده است. از دیگر مشکلات و موانع موجود نیز می‌توان به گران بودن تعرفه‌های گمرکی اشاره داشت که این اتاق در حال رایزنی با سازمان توسعه تجارت ایران جهت تبیین الزام و انعقاد موافقت‌نامه ترجیحی با دولت برزیل است.

آیا اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل در راستای توسعه شهری و ارتباط‌شهرهای دو کشور در قالب خواهرخواندگی با اصفهان تابه‌حال برنامه‌ای داشته است یا برای آینده برنامه‌ای دارد؟

در سال‌های اخیر، اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل به‌منظور توسعه ارتباط‌ها و مراوده‌های فرهنگی و تاریخی با برزیل درصدد انعقاد تفاهم‌نامه خواهرخواندگی اصفهان با سائوپائولو، یکی از شهرهای نسبتا تاریخی برزیل بوده است که گام‌هایی نیز برداشته، ولی با توجه به تغییرات لحظه‌ای که در ساختار دولت‌های ایران و برزیل اتفاق افتاده ، این امر زمان‌بر شده است.

البته می‌بایست به این نکته اشاره داشت که با حضور اثربخش آقای دکتر دشتی اردکانی در کرسی ریاست کمیسیون گردشگری، هنری و ورزشی این اتاق که در یک ماه گذشته روی‌داده، می‌توان انتظار داشت که در حوزه گردشگری بین ایران و برزیل در ماه‌های آینده اتفاق‌های خوب و مؤثری رخ خواهد داد.

چرا سائوپائولو را برای اصفهان مدنظر قرار دادید؟

بزرگ‌ترین شهر برزیل، سائوپائولو است که نه‌تنها پرجمعیت‌ترین شهر برزیل و بزرگ‌ترین شهر این کشور به شمار می‌رود، بلکه یکی از چهار شهر بزرگ جهان هم محسوب می‌شود. از سائوپائولو به‌عنوان یک مرکز اقتصادی، مالی و فرهنگی بزرگ در برزیل و آمریکای لاتین نام‌برده می‌شود که تنوع جاذبه‌های گردشگری و سبک زندگی زیادی را در خود جای‌داده است؛ از سوی دیگر، این شهر میزبان موزه‌ها و گالری‌های هنری و جشنواره‌های فرهنگی متعددی است. با توجه به این موارد پیشنهاد می‌شود چنانچه قرار است خواهرخواندگی بین دو کشور ایران و برزیل درزمینه فرهنگی صورت گیرد، این خواهرخواندگی بین اصفهان و سائوپائولو باشد.

برچسب
مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- Your opinion will be published in Isfahan Ziba news site after the approval of the editor