به گزارش اصفهان زیبا؛ صادرات محصولات قلمزنی اصفهان بهدلیل برخی محدودیتها مانند تعهدات ارزی و همچنین فقدان رایزنان قوی برای فروش این محصولات از طریق سفارتخانهها و کمرنگبودن برگزاری نمایشگاهها در کشورهای مقصد، چنگی به دل نمیزند. صادرات محصولات قلمزنی بهعنوان یکی از راههای معرفیکردن نمادهای فرهنگی یکی از منابع درآمدی مهم برای اصفهان نیز شناخته میشود.
این محصولات هنری که با دستان هنرمندان و با بهرهگیری از مواد اولیه طبیعی تولید میشوند، از ارزشهای فرهنگی و تاریخی ویژهای برخوردارند. با رفع موانع و چالشهای صادرات، از فروش محصولات قلمزنی بهعنوان یک صنعت صادراتی با ارزشافزوده فراوان میتوان درآمدزایی کرد. صادرات محصولات قلمزنی میتواند به رونق اقتصادی هنرمندان این عرصه نیز کمک کند و هنرمندان فعال در این عرصه مطالباتی دارند که برطرفکردنشان نیازمند عزم مسئولان استانی و کشوری است.
یک صادرکننده محصولات قلمزنی اصفهان به «اصفهان زیبا» میگوید: «صادرات محصولات قلمزنی اصفهان بهعنوان یکی از صنایعدستی با ارزشافزوده فراوان، با چالشهایی مواجه است. این محصولات بهدلیل کیفیت مناسب و هنر خاص خود در سطح جهانی شناخته شدهاند؛ اما مشکلاتی مانند افزایش هزینههای صادرات، نوسانات ارزی و عدمحمایت کافی از سوی مسئولان، مانع از رونق این صنعت شده است.»
تعهد ارزی دستوپاگیر است
مهدی قضاوی خاطرنشان میکند: «یکی از مشکلات اصلی، هزینههای هنگفت صادرات است؛ بهعنوانمثال، هزینههای نمایشگاهها بهدلیل افزایش نرخ ارز برای هنرمندان و تولیدکنندگان بسیار سنگین شده و این باعث کاهش حضور آنها در نمایشگاهها و کاهش فروش محصولات میشود؛ همچنین مشکلاتی مانند پیمانسپاری ارزی برای صادرات کالاهای دستی و محدودیتهای مربوط به حملونقل نقره، صادرات را دشوارتر کرده است.»
او عنوان میکند: «محصولات قلمزنی اصفهان جزو بهترینها در دنیا هستند؛ ولی تعهد ارزی باعث شده که مشتریهای ما نسبت به گذشته کاهش پیدا کند. سفارتخانهها باید یک فضای تخصصی جهت نمایش کالاهای قلمزنی اختصاص دهند. حضور هنرمندان در نمایشگاهها نیز کمرنگ شده است؛ دلیلش هم افزایش قیمت دلار و یورو و افزایش هزینههای نمایشگاههاست. نیازمند این هستیم که شرکتهای مدیریت صادرات در عرصه صنایعدستی داشته باشیم و این شرکتها بهصورت تخصصی بتوانند در نمایشگاهها شرکت کنند.»
شرکتهای مدیریت صادرات نداریم
این صادرکننده محصولات قلمزنی ادامه میدهد: «شرکت مدیریت صادرات و سفارتخانهها باید بتوانند رایزنی صحیحی برای فروش بیشتر محصولات انجام دهند؛ همچنین برپایی نمایشگاههای دائمی در کشورهایی مثل فرانسه، اتریش، ترکیه و… میتواند به فروش محصولات قلمزنی اصفهان کمک کند. مردم دنیا از این محصولات استقبال خوبی میکنند؛ فقط این محصولات باید در معرض نمایش گذاشته شود.»
قضاوی بیان میکند: «بسیاری از هنرمندان فعال در عرصه قلمزنی از این حرفه جدا شدهاند؛چون فروششان راکد است. این فعالان به سراغ فعالیت در اسنپ و فروش محصولات خوراکی رفتهاند و این جای تأسف دارد. محصولات قلمزنی اصفهان در حال حاضر به ترکیه و همچنین با کمک واسطهها به آمریکا صادر میشود. در بازار بزرگ ترکیه محصولات قلمزنی اصفهان پشت ویترینها دیده میشود. 99 درصد محصولات قلمزنی ترکیه که به فروش میرود، ساخته دست اصفهانیهاست و فقط یکدرصد متعلق به خود ترکهاست؛ این یک درصد هم سبک کاری متفاوتی در تولید محصولات قلمزنی دارند.»
چالش نقلوانتقالات پولی برای فروش محصولات قلمزنی
این صادرکننده محصولات قلمزنی اصفهان تصریح میکند: «به محصولات قلمزنی به چشم کالای گرانبها نگاه میشود؛ ازاینرو برای صادرات این محصولات دچار مشکل هستیم. برای فروش این محصولات در سایر کشورها باید واسطه خودمان را با صرف هزینه به کشور مقصد بفرستیم تا در قبال فروش این محصولات پول نقد دریافت کند. این سبک کار برای فروش محصولات واقعا دردسرساز است؛ بنابراین نقلوانتقالات پولی هم یکی دیگر از مصائب ما برای فروش محصولات است.»
قضاوی میافزاید: «درمجموع برای افزایش فروش محصولات قلمزنی اصفهان در عرصه جهانی، برگزاری نمایشگاههای دائمی در کشورهای هدف، بهویژه در سفارتخانهها، برای نمایش و فروش محصولات قلمزنی، ایجاد و حمایت از شرکتهای تخصصی در زمینه مدیریت صادرات صنایعدستی برای تسهیل حضور در نمایشگاهها و بازارهای بینالمللی، کاهش موانع اداری و مالی برای صادرات محصولات قلمزنی، بهویژه در زمینه پیمانسپاری ارزی، شناسایی و توسعه بازارهای جدید در کشورهای دوست ایران مانند چین، روسیه و عراق، ارائه تسهیلات مالی و آموزشی به هنرمندان و تولیدکنندگان برای بهبود کیفیت محصولات و توانایی رقابت در بازارهای جهانی ضروری به نظر میرسد.» او تأکید میکند: «با توجه به این چالشها و پیشنهادها، نیاز است که مسئولان استانی و کشوری توجه بیشتری به صنعت قلمزنی داشته باشند تا این هنر ارزشمند بتواند در بازارهای جهانی به جایگاه شایسته خود دست یابد.»