به گزارش اصفهان زیبا؛ برای مهار تورم باید ریشههای شکلگیری آن را شناخت و برای رفعورجوعشان اقدام کرد. یکی از ریشههای اصلی تورم، رشد نقدینگی است. برای مدیریت نقدینگی دولت باید در ابتدا نقدینگی موجود را کنترل کرده، از خلق نقدینگی جلوگیری کند و در گام نهایی با کاهش حجم نقدینگی، کاهش تورم را رقم بزند.
کنترل نقدینگی یکی از مهمترین اقدامات سیاستی برای کنترل تورم است. پرداختن به این موضوع در ایران از اهمیت زیادی برخوردار است. بهصورت کلی میتوان گفت که اگر در اقتصادی نقدینگی و بهدنبال آن تقاضای کل افزایش یابد، اگر رشد اقتصادی در تناسب با آن افزایش نیابد، تورم رشد خواهد کرد.
به زبان ساده میتوان گفت که کالا و خدمات موجود در یک کشور محدود است. اگر نقدینگی رشد کند و تقاضا برای بهدستآوردن این کالا و خدمات نیز بیشتر شود، ازآنجاکه سطح اقتصاد متناسب با افزایش تقاضا نبوده، قیمت کالا و خدمات افزایش خواهد یافت؛ به همین دلیل است که کارشناسان اقتصادی زمانی که به بحث کنترل تورم میپردازند، به مسئله نقدینگی اشاره میکنند، کنترل آن را اولین گام برای مهار تورم میدانند.
کنترل نقدینگی از طریق رصد و کنترل تراکنشها، مقابله با سفتهبازی و افزایش مشوقها برای سرمایهگذاری در فعالیتهای مولد امکانپذیر است. مرکز آمار ایران در آخرین گزارش خود از وضعیت شاخصهای کلان اقتصادی و اجتماعی، آمارهای مربوط به کلهای پولی را بروز کرده است. بر اساس این گزارش، رشد نقدینگی در آذر ماه امسال به سطح 1/28درصد رسیده که در مقایسه با آبان ماه تغییری نداشته است؛ همچنین طبق این گزارش، سهم پول از نقدینگی در آذر ماه افزایشی و سهم شبه پول کاهشی بوده است.
بهعلاوه، در این گزارش وضعیت ضریب فزاینده در آذر ماه امسال افزایشی شده و به بیشترین سطح در دو سال گذشته رسیده است. براساس این دادهها، نقدینگی به ۹هزار و ۶۰۳ هزار میلیارد تومان (همت) رسیده؛ این در حالی است که نقدینگی در آذر ماه سال گذشته معادل هفتهزار و ۴۹۸ همت بوده است. به عبارتی، رشد نقدینگی در آذر ماه سال جاری به سطح 1/28درصد رسیده و در مقایسه با رشد نقدینگی در آبان ماه تغییری را شاهد نبوده است.
طبق این آمارها مقدار پول در کشور به دوهزار و ۳۴۴ همت رسیده که نسبت به آذر ۱۴۰۲، حدود 1/30 درصد رشد داشته است؛ همچنین سطح شبهپول در کشور از پنجهزار و ۶۹۶ همت در آذر ماه سال گذشته به هفتهزار و ۲۵۹ همت در آذر ماه سال جاری رسیده که رشدی معادل 4/27درصد را تجربه کرده است.
این آمار حاکی از آن است که سهم پول از نقدینگی در آذرماه امسال به 4/24 درصد رسیده که نسبت به آبانماه افزایشی بوده است. در سمت دیگر سهم شبهپول از نقدینگی به6/75درصد رسیده که در مقایسه با آبان ماه کاهشی بوده است.
هسته تورمساز در این ماه نیز رشدی 9/18درصدی را تجربه کرده است. بر اساس این گزارش، رقم پایه پولی در آذرماه سال جاری به یک هزار و ۲۱۶ همت رسیده است؛ همچنین این آمارها از رشد ۷/۷ درصدی ضریب فزاینده نسبت به آذر ماه سال گذشته خبر میدهد.
ضریب فزاینده در آذر ماه سال جاری به 89/7واحد رسیده که نسبت به آذر ماه 1402 و آبان ماه امسال افزایش یافته است؛ بنابراین میتوان گفت در آذرماه امسال پول خلقشده در اقتصاد، نقدینگی بیشتری را نسبت به ماههای گذشته ایجاد کرده است. آمار ضریب فزاینده حاکی از آن است که این ضریب در آذر ماه امسال به بیشترین سطح در دو سال اخیر (از آذر ماه ۱۴۰۱) رسیده است.