به گزارش اصفهان زیبا؛ فرونشست زمین در اصفهان به اعتقاد کارشناسان باعث سرمایهگریزی میشود. کاهش سطح منابع آب زیرزمینی و تشدید فرونشست زمین در کشور، بهویژه کلانشهر اصفهان، حساسیتهای فراوانی را در خصوص آینده زندگی در اینگونه مناطق بهوجود آورده است.
با سختترشدن شرایط محیطزیستی در اصفهان ازجمله فرونشست، خشکی زایندهرود و کمبود آب و آلودگی شدید هوا که امسال روی سختتری از خود بهجا گذاشته است، کوچ سرمایه بهسوی شمال و دیگر نقاط کشور شدت گرفته است. طی سالهای اخیر بهطور مکرر اخباری از جنس ساخت شهرکهای مسکونی و تفریحی در شمال و کوچ بهسوی رشت و ساری و شهرهای اطراف آن که باعث ایجاد فرهنگی اصفهانی در مناطق شمالی نیز شده است، شنیده میشود.
سرمایهگذاران و خریداران با دیدن وضعیت فعلی اصفهان و نگرانیهایی که از بابت آینده آن دارند، کوچ میکنند.مسکن بهعنوان یک صنعت وسیع که شاخههای اقتصادی آن در بخشهای مختلف گستردهشده، صرفا به مسئله ساخت خلاصه نمیشود؛ تأمینکننده مصالح، فروشنده، صدور پروانه و ایجاد درآمد برای دولت، تأسیسات، درب و پنجره، کارگر و حملونقل؛ بخشهایی از بازار مسکن هستند که کاهش رونق ساخت مسکن در اصفهان میتواند زیانهای متعدد و وسیعی برای اقتصاد و مردم شهر اصفهان داشته باشد.
حجم فرار سرمایه مسکن از اصفهان، اتفاقی جبرانناپذیر است، سرمایهای که در نقطه دیگری از کشور به ملک و کالایی قابلتجارت تبدیل شود، دیگر بهسختی به مبدأ خود بازمیگردد.
زنگ خطر فرار سرمایهگذاران مسکن از اصفهان
مجید گودرزی، کارشناس سرمایهگذاری، به «اصفهانزیبا» میگوید: «اگر مسببان فرونشست (صنایع) هزینههای خساراتی را که بهبار آوردهاند، پرداخت میکردند تا جبران فعالیتهایشان باشد، شاهد اتفاقهای کنونی نبودیم. طبیعتا خیلی از سرمایهگذاران بهدنبال این هستند تا در جایی که امنیت سرمایهگذاری بیشتر هست، سرمایهگذاری کنند؛ اصفهان هم متأسفانه بهخاطر شرایط نامناسب محیطی و سوءمدیریت در حوزه سرمایهگذاریها با چالش جدی مواجه شده است و این منجر به فرار سرمایهگذاران میشود.»
گودرزی اذعان میکند: «شاهد هستیم که تلاشهایی بهخصوص در حوزه انتقال آب دریای عمان و خلیجفارس در حال انجام است. این اتفاق خوبی است؛ ولی دیرهنگام اقدامشده و آسیبهای زیستمحیطی زیادی به اصفهان وارد شد.»
صنایع آببر اصفهان به کنار سواحل منتقل شود
او بیان میکند: «برای حل مشکلات زیستمحیطی اصفهان، صنایع آببر اصفهان تاحدامکان باید به سواحل منتقل شود؛ دولت سیزدهم هم خوشبختانه مصوب کرده است 57 شهر جدید در کنار سواحل جنوبی ایجاد شود. این اتفاق میتواند فرصت خوبی برای صنایع سنگین و بهخصوص صنایع آببر اصفهان باشد تا رشد متوازن داشته باشند و بتوانند از ظرفیت سواحل استفاده کنند.»
این کارشناس سرمایهگذاری اظهار میکند: «سرمایهگذاران زیادی خواهان حضور در این مناطق برای ساختوسازهای تجاری و مسکونی هستند. حتما از این طرحها استقبال خواهد شد و کسانی که از مرکز ایران به علت شرایط اقلیمی قصد مهاجرت به مناطق شمال و جنوب را دارند، از این طرح استقبال میکنند.»
خواب سرمایه در مسکن اصفهان
او عنوان میکند: «قیمتها بهقدری افزایش پیدا کرده که بخش ساختمان با چالش جدی مواجه شده است و شاهد خواب سرمایه در حوزه مسکن هستیم؛ با وجود این شرایط تلاش برای نجات بازار مسکن کاملا بیهوده است. قدرت خرید مردم کاهش یافته و مدتزمان خانهدارشدن مردم افزایش یافته است.»
گودرزی ادامه میدهد: «در کشورهای اروپایی با وامهای مسکن عموما ۷۰درصد هزینه خرید مسکن پرداخت میشود؛ ولی در ایران این رقم بسیار ناچیز است و مردم با دریافت وام مسکن میتوانند کمتر از ۱۰درصد قیمت مسکن را پرداخت کنند؛ بهخاطر همین قدرت خرید مردم کاهش محسوسی پیدا کرده است.»
پیشنهادهایی برای رونق مسکن
این کارشناس سرمایهگذاری اذعان میکند: «تقاضا در بخش مسکن کاهش یافته است. واقعیت این است که اگر بخواهیم درزمینه تولید مسکن جهش داشته باشیم، باید جهش در مصرف هم صورت بگیرد.»
گودرزی بیان میکند: «نوسان قیمت مصالح ساختمانی در کشور ما به عدم نظارت دولت ارتباط دارد. قیمتهای مصالح ساختمانی در بازار ایران هیچ ارتباطی با بازارهای جهانی ندارد. مصالح ساختمانی باید با ریال تولید و با ریال فروخته شود.»
او خاطرنشان میکند: «دولت چهاردهم باید از طریق چند کانال، بازار مسکن را سامان بخشد: نخست، تقویت وامهای بخش مسکن است. در شرایط کنونی اعداد و ارقام تسهیلات مسکن پایین است؛ دوم، سامانبخشی به قانونگذاری در بخش مسکن است؛ یعنی دولت باید با راهکاری قانونی جلوی سوداگری در بخش مسکن را بگیرد و سوم، واگذاری زمین رایگان به مردم. الان ۶۰درصد بهای تمامشده مسکن مربوط به زمین بوده و این در حالی است که ظرفیت بالایی برای زمین در اختیار داریم و این درست نیست که بهخاطر قیمت زمین نرخ مسکن افزایش فراوان داشته باشد.»