به گزارش اصفهان زیبا؛ تولیدکنندگان محصولات قلمزنی اصفهان با چالش تأمین مواد اولیه مواجه هستند. مطالبه این هنرمندان این است که فلزات بهصورت سهمیهای در دسترسشان قرار گیرد تا هزینههایشان کاهش یابد و تولیداتشان پررونق شود. کاهش فروش داخلی نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که هنرمندان قلمزنی اصفهان روی آن انگشت میگذارند. درواقع علاوه بر اینکه این فعالان در حوزه فروش خارجی و صادرات با موانعی روبهرو هستند، فروش داخلیشان نیز رونق ندارد و تداوم این وضعیت رکود این تولیدات را افزایش میدهد. قلمزنی یکی از کهنترین و اصیلترین هنرهای دستی است که در ایران، بهویژه در اصفهان، جایگاهی ویژه دارد. این هنر که ریشه در تاریخ و فرهنگ ایرانزمین دارد، بهواسطه ظرافت و دقت بالا در حکاکی روی فلزات گرانبها همچون طلا، نقره و مس شناخته میشود.
درخشش هنر قلمزنی اصفهان
قلمزنی هنری است که در آن با استفاده از ضربات قلم و چکش روی فلز نقشهای برجسته و زیبا ایجاد میشود. این هنر ویژگیهای منحصربهفردی ازجمله برجستهسازی، استفاده از رنگ و ایجاد حجم دارد. این تکنیکها قلمزنی را از سایر هنرهای دستی، همچون گچبریهای فرنگی یا کارهای چدنی متمایز کرده است. هنر قلمزنی به این دلیل که با دست خلق میشود، نه با دستگاههای صنعتی و پرس، هنری زنده برشمرده میشود.
با توجه به تلاشهای مستمر هنرمندان و مسئولان اصفهانی برای ثبت جهانی قلمزنی، میتوان انتظار داشت که این هنر فاخر ایرانی در عرصه بینالمللی به جایگاه شایسته خود دست یابد. ثبت این هنر بهعنوان میراث فرهنگی، نهتنها به حفظ و احیای اصالت آن کمک میکند؛ بلکه فرصتهای جدیدی برای بازاریابی و فروش محصولات صنایعدستی ایجاد خواهد کرد؛ همچنین این اقدام میتواند به توسعه گردشگری فرهنگی و افزایش آگاهی مردم از تاریخ و هنر غنی ایران بینجامد. درنهایت حمایتهای دولت و نهادهای مربوط از هنرمندان و صنایعدستی میتواند به تحقق اهداف اقتصادی و اجتماعی در این حوزه کمک کند و موجب تداوم و رونق قلمزنی بهعنوان یک میراث فرهنگی زنده شود. در سالهای اخیر، هنرمندان و مسئولان اصفهانی با هدف حفاظت از اصالت این هنر و معرفی بیشتر آن به جهان، گامهای مؤثری برای ثبت جهانی قلمزنی برداشتهاند و اکنون، با حمایتهای اتاق بازرگانی اصفهان و دیگر نهادهای مرتبط، این هنر اصیل ایرانی در فهرست ثبت جهانی یونسکو قرار گرفت؛ اقدامی که میتواند زمینهساز افزایش اعتبار بینالمللی و رونق اقتصادی برای هنرمندان و تولیدکنندگان این عرصه باشد.
مواد اولیه گران است
رئیس اتحادیه صنایعدستی استان اصفهان در گفتوگو با «اصفهان زیبا» اظهار کرد: قلمزنی روی فلزات مختلف انجام میشود که در این حوزه با مشکلاتی مواجهیم. مجدالدین تاج افزود: در حوزه فلز نقره، یکی از چالشها محدودیت صادرات است که مسافر بیش از سه کیلو نمیتواند از ایران خارج کند.سه قطعه ظرف کوچک بیش از سه کیلو میشود که فرد نمیتواند همراه خودش ببرد. او بیان کرد: در حوزه قلمزنی روی فلز مس نیز مواد اولیه با اینکه داخلی است، به دلیل اینکه صادر میشود قیمت زیادی دارد و هنرمندان باید از طریق بورس با واسطه آن را تهیه کنند که باعث افزایش قیمت تمامشده کالا میشود.
برای حقوق و دستمزد مشکلی نداریم
رئیس اتحادیه صنایعدستی استان اصفهان گفت: اگر فلزات را بهصورت سهمیهای در دسترس هنرمندان قرار دهیم، میتواند برای کاهش قیمت تمامشده محصول تأثیرگذار باشد. او ادامه داد: در حوزه نیروی انسانی و تولید با هیچ مشکلی مواجه نیستیم.، قلمزنان فعالیت میکنند و تربیت شاگرد دارند؛ اما در حوزه فروش با مشکلاتی مواجهیم. تاج افزود: اگر فروش صنایع بهخوبی انجام شود برای حقوق و دستمزد با مشکلی مواجه نیستیم. دغدغه صنف ما در حال حاضر در حوزه مواد اولیه و فروش و بازاریابی خلاصه شده است که در صورت برطرف شدن این دغدغهها هیچ مشکل دیگری نداریم.