به گزارش اصفهان زیبا؛ از 135میلیارد تومان سهمیه ابلاغی مشاغل خانگی برای استان، از ابتدای سال تاکنون 35میلیارد تومان برای راهاندازی مشاغل خانگی پرداخت شده است. اولویت راهاندازی مشاغل خانگی در اصفهان صنایعدستی و فرش بوده و در شهرستانهای استان نیز براساس مزیتها و سند آمایش شهرستان اولویتهای راهاندازی حوزههای فعالیت مشاغل خانگی تعیین میشود. به گفته مسئولان اداره کار و تعاون استان، ازآنجاییکه بانکها تکالیفی همچون پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری را برعهده دارند، از ابتدای سال فقط 35 میلیارد تومان برای راهاندازی این کسبوکارها پرداخت شده است. با این حال روند پرداخت وام تا آخر سال ادامه دارد.
کسبوکار خانگی؛ بخش حیاتی فعالیتهای اقتصادی
پرداخت وام اشتغال مشاغل خانگی با هدف راهاندازی واحدهای تولیدی کوچک و با داشتن مزایایی همچون ایجاد توازن بین مسئولیت خانوادگی زنان و اشتغال آنها، حذف هزینههای مربوط به خرید، رهن و اجاره کارگاه و ایابوذهاب، استفاده از نیروی کار سایر اعضای خانواده و ایجاد زمینههای کار خانوادگی شکل گرفته است. کار در خانه طی یکیدو دهه اخیر دور از انتظار به نظر میرسید؛ ولی شرایط اشتغال در سالهای گذشته تغییر کرده است و بیشتر افراد با کار در خانه کسب درآمد میکنند.
اکنون کسبوکارهای خانگی از بخشهای حیاتی و ضروری فعالیتهای اقتصادی کشورها بهشمار میرود. مشاغل خانگی به تمام فعالیتهایی گفته میشود که توسط بانوان یا حتی آقایان درزمینه ایجاد و راهاندازی یک کسبوکار در فضای مسکونی شکل بگیرد؛ بهطوریکه بتوان بدون ایجاد مزاحمت برای دیگران، محصولاتی را برای فروش به بازار عرضه کرد. بهرهگیری از تسهیلات مشاغل خانگی این امکان را فراهم میکند که افراد بتوانند با استفاده از کمترین و ارزانترین ابزارها کسبوکارهای مختلف راهاندازی کنند. در سالهای اخیر حمایت از مشاغل خانگی و خرد به یکی از سیاستهای کشورهای پیشرفته دنیا تبدیل شده است و برنامهریزی جدی برای ورود دولتها به آنها در خوشهها و شاخههای مختلف و متعدد صورت میگیرد. نقش مشاغل خانگی در رونق اقتصادی و تثبیت درآمد برای دهکهای پایین اقتصادی جامعه و ایجاد فرصتهای شغلی برای تمامی فعالان اقتصادی محرز شده و طرحها و برنامههای متنوعی را در این زمینه به مرحله اجرا گذاشتهاند. مشاغل خانگی و خرد، نقش بسیار زیادی در رفع معضل بیکاری ایفا میکنند و با دریافت تسهیلاتی اندک، میتوانند اشتغال گستردهای را در جامعه ایجاد کنند.
وام خرد ضامن نمیخواهد
یکی از موانع متقاضیان این وام معرفی ضامن بود که در سال گذشته نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه مصوب کردند که پرداخت وام مشاغل خانگی خرد نیاز به ضامن ندارد. نمایندگان مجلس در جریان بررسی تبصره ۴ بند «پ» ماده ۶ لایحه برنامه هفتم توسعه ذیل فصل «اشتغال» ارجاعی از کمیسیون تلفیق مجلس مصوب کردند که اعطای تسهیلات به متقاضیان ایجاد و توسعه کسبوکارهای خرد خانگی صرفا بر مبنای اعتبارسنجی و با اخذ سفته از متقاضی انجام گیرد.
پرداخت 92درصدی تسهیلات مشاغل خانگی در سال گذشته
مدیر اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی اصفهان به «اصفهان زیبا» میگوید: «در سال ۱۴۰۲ اعتبار قرضالحسنه مشاغل خانگی به ۱۱۵میلیارد تومان رسید که از این میزان 92درصد پرداخت و چهارهزار شغل در قالب مشاغل خانگی ایجاد شد. این مشاغل خانگی به دو صورت مستقل و پشتیبان ایجاد میشوند.»
سیدمهدی قائممقامی تصریح میکند: «در سال گذشته حدود ۱۰هزار مجوز راهاندازی مشاغل خانگی نیز از طریق درگاه ملی مجوزها صادر شده است. در گذشته به این صورت نبود؛ ولی الان با راهاندازی درگاه ملی مجوزها بهراحتی با درخواست کد متقاضی در سامانه این کار انجام میشود. این فرآیند بهمنظور تسهیل صدور مجوزها بهبود یافته و متقاضیان میتوانند بهراحتی از طریق سامانه مشاغل خانگی ثبتنام کنند.»
پرداخت 35میلیارد تومان وام مشاغل خانگی در سال جاری
قائممقامی خاطرنشان میکند: «در سال ۱۴۰۳ سهمیه ابلاغی به استان مشاغل خانگی به ۱۳۵ میلیارد تومان افزایش یافته و تاکنون با توجه به تکالیف بانکها مبنی بر اعطای تسهیلات ازدواج و فرزندآوری ۳۵میلیارد تومان از این اعتبار توسط بانکها پرداخت شده است. این پرداخت تسهیلات تداوم دارد و در حال انجام است.» او ادامه میدهد: «حدود ۱۰ بانک در حال پرداخت این تسهیلات هستند. این پرداختها تأثیر مثبتی بر راهاندازی مشاغل خانگی داشته و نظارت قبل از دریافت، در حین دریافت و پس از دریافت تسهیلات در این فرآیند انجام میشود.»
سند آمایش شهرستان؛ معیار پرداخت وام مشاغل خانگی
مدیر اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی اصفهان اذعان میکند: «مشاغل خانگی یکی از پایدارترین مشاغلی است که ایجاد میشود. زنان در کنار پرورش فرزندان و کارهای منزل درآمدزایی هم کسب میکنند. در استان اصفهان، مشاغل خانگی بیشتر در حوزههای مرتبط با صنایع و فرش اولویت بوده و در شهرستانهای اصفهان به فراخور شهرستانها و مزیتهایشان اولویت راهاندازی مشاغل متفاوت بوده است. در این راستا برنامهریزیها بر اساس مزیتهای هر منطقه و شهرستان انجام شده و ما اولویتها را تهیه کردیم و در اختیار کارگروه شهرستان براساس سند آمایش شهرستان قرار دادیم.»