صادرات ۲۴ هزار تُن گیاه دارویی از اصفهان به ۴۰ کشور جهان

گیاهان دارویی استان اصفهان، از آنغوزه و زعفران تا صمغ کتیرای گون، سهم قابل‌توجهی از بازار جهانی را به خود اختصاص داده‌اند.

میرزایی، دبیر کمیسیون کشاورزی و صنایع وابسته اتاق بازرگانی اصفهان، در گفت‌و‌گو با خبرنگار«تیمچه»،اظهار کرد:«این استان با برخورداری از شرایط آب‌وهوایی متنوع و دانش بومی کشاورزان، سهم مهمی در زنجیره تولید و صادرات گیاهان دارویی کشور ایفا می‌کند. ترکیب گیاهان صنعتی، دارویی، عطری و ادویه‌ای که در استان تولید می‌شود، نه‌تنها در بازار داخلی بلکه در بازارهای جهانی نیز جایگاه تثبیت‌شده‌ای یافته است.»

وی در ادامه مهم‌ترین گیاهان دارویی صادراتی استان اصفهان را این‌گونه بیان می‌کند:

 ۱. گل محمدی (Rosa damascena)

این گل خوش‌عطر، ماده اولیه تولید گلاب، اسانس، داروهای گیاهی و محصولات آرایشی است. صادرات آن به کشورهایی مانند امارات، عربستان، آلمان، فرانسه و هند انجام می‌شود. شهرهای خوانسار، نطنز و کاشان (اگرچه از نظر تقسیمات رسمی در استان اصفهان قرار ندارد، اما صادرات آن از مسیر اصفهان انجام می‌گیرد) از مراکز اصلی تولید این گیاه هستند.

۲. زعفران (Crocus sativus)

گرچه استان خراسان شهرت جهانی در زمینه زعفران دارد، اما در مناطقی مانند فریدن و چادگان نیز زعفران باکیفیت تولید می‌شود. بخشی از این محصول توسط تجار اصفهانی به بازارهای بین‌المللی صادر می‌شود.

۳. آنغوزه (Ferula)

این گیاه با خواص دارویی و ضدعفونی‌کننده، در دو نوع تلخ و شیرین در نائین، خور و بیابانک رشد می‌کند. مقصد صادراتی آن عمدتاً کشورهای هند و برخی کشورهای اروپایی است.

۴. شیرین‌بیان (Glycyrrhiza glabra)

با کاربرد گسترده در صنایع دارویی و غذایی، این گیاه در نواحی شرقی و حاشیه زاینده‌رود کشت می‌شود. چین، آلمان و ترکیه از مهم‌ترین مشتریان این محصول هستند.

۵. آویشن، گل گاوزبان، اسطوخودوس، بابونه

این گیاهان اغلب به‌صورت فرآوری‌شده و بسته‌بندی‌شده توسط شرکت‌های دارویی و عطاری‌ها صادر می‌شوند. بازار صادراتی آن‌ها شامل کشورهای حاشیه خلیج فارس، ترکیه، آلمان و عراق است.

۶. سماق

در مناطق کوهستانی مانند سمیرم، درچه و فریدن رشد می‌کند. سماق اصفهان در صنایع غذایی و دارویی کاربرد دارد و به کشورهای عربی و اروپایی صادر می‌شود.

۷. صمغ‌ها و رزین‌های طبیعی

مهم‌ترین نمونه، کتیرای اصفهان است که از گونه‌های گون (Astragalus spp.) استخراج می‌شود. این محصول در صنایع دارویی و غذایی کاربرد دارد و به اروپا و شرق آسیا صادر می‌گردد.

به گزارش «تیمچه»،صادرات ۲۴ هزار تُن انواع گیاه دارویی، گلاب و عرقیات سنتی در سال گذشته نشان می‌دهد که استان اصفهان، علاوه بر ظرفیت‌های صنعتی و معدنی، در بخش کشاورزی و به‌ویژه در حوزه گیاهان دارویی نیز جایگاه برجسته‌ای دارد. این ظرفیت نه‌تنها موجب ارزآوری برای کشور شده، بلکه زمینه اشتغال گسترده در مناطق روستایی و کمتر برخوردار استان را نیز فراهم کرده است.

افزایش بهره‌وری در کشت، توسعه صنایع فرآوری و بهبود بسته‌بندی صادراتی می‌تواند نقش اصفهان در بازار جهانی گیاهان دارویی را بیش از پیش تقویت و تثبیت کند.